Recent sprak ik een ondernemer die hard was geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Hij was een paar grote opdrachten misgelopen en hield weinig inkomen over. Wel werd hij regelmatig gebeld door andere ondernemers die nu voor het eerst graag gebruik wilden maken van zijn expertise, maar daarbij vaak vroegen of dat voor een ‘vriendenprijsje’ kon. De betreffende ondernemer vroeg of ze daarmee bedoelden dat ze hem ook een goede boterham gunden en bereid waren meer te betalen dan gebruikelijk. Het bleek dat ze eigenlijk liever wat minder wilden betalen.
In dezelfde categorie stond laatst een groot artikel in de krant over onderhandelen in de winkel. De verteller vond dat je altijd moest proberen om minder te betalen dan eigenlijk gevraagd werd en vond dat je je geen zorgen hoefde te maken over wat de winkelier daarvan dacht als je besefte hoeveel geld je daar zelf mee kon besparen.
Ook vinden sommige mensen zichzelf heel slim als ze in een winkel advies vragen of kleding passen en dan hun keuze uiteindelijk op internet kopen, omdat dat goedkoper is; de service van de winkelier en de prijs van internet.
De rode draad door deze voorbeelden is dat de ene partij uitsluitend oog heeft voor de eigen financiën en zich niet interesseert voor de gevoelens van de andere partij.
Wat nu als je zelf die winkelier bent die probeert het hoofd boven water te houden? Je hebt je vaste kosten als huur en personeel en bent blij als je weer iets kunt verkopen. Om die vaste kosten te kunnen betalen is je prijs iets hoger dan op internet, maar daarvoor lever je ook nog eens een bijdrage aan de sfeer in de winkelstraten in je stad of dorp en maak je deel uit van de gemeenschap. Hoe voel je je dan als er meerdere klanten per dag geen oog hebben voor jouw meerwaarde, maar alleen proberen zo weinig mogelijk te hoeven betalen?
Ben je werknemer, bedenk dan eens hoe jij je zou voelen als je werkgever meerdere keren per dag langs komt om te melden dat hij eigenlijk vindt dat je teveel verdient?
Wees zuinig op je medemensen en laat ze in hun waarde. Wie altijd voor het goedkoopste gaat houdt uiteindelijk alleen het goedkoopste over.
En dat vriendenprijsje? Daar moet je niet om vragen. Die wordt je door echte vrienden aangeboden.
DUURzSAAMheidstip: Ga niet altijd voor het goedkoopste. Laat medemensen in hun waarde.