Plant in de hand*
Planten klagen niet. Ze worden gewoon ziek, groeien minder of gaan dood. Als kweker ben je dan niet blij. Hoe weet je nu of je planten genoeg te eten en te drinken hebben? Daar kan de aquatag bij helpen.
Wim Stenfert Kroese (1954) is een gevoelig mens, tenminste: hij houdt zich bezig met sensortechnologie. Ongeveer 20 jaar geleden ontwikkelde hij, samen met zijn compagnon Max Hilhorst, een meetsysteem om de sterkte van beton te meten met sensoren. Nu werken ze samen aan een systeem dat de hoeveelheid vocht en meststoffen meet bij planten van kweekbak tot volle grond: de AquaTag.
Combinatie
Wim heeft eerst een aantal jaren scheepsbouw gestudeerd in Delft, maar vond dat een beetje saai. Een vriend stelde voor om dan samen Bedrijfseconomie te gaan studeren en tot Wims verrassing vond hij die studie erg interessant. Hij is nu afgestudeerd Bedrijfseconoom met een stevige technische basis. Dat is voor een uitvinder een sterke combinatie! Naar publicatie Vindingrijk interview Wim Stenfert Kroeze
Na zijn studie begon hij, met een collega die industrieel ontwerper was, als zelfstandig innovatie-adviseur en marktonderzoeker. Toen die collega een baan aannam ging Wim alleen door. Hij bedacht productconcepten voor bedrijven en voerde daarvoor marktonderzoeken uit. Na verloop van tijd realiseerde hij zich dat hij ook graag eigen producten wilde ontwikkelen en op de markt brengen. Eén van die eerste producten was de ConSensor: een sensor die de sterkte van beton meet op basis van het vochtgehalte. Dit product loopt nog steeds en wordt nog telkens bijgeschaafd. Wim kwam in contact met Max Hilhorst, die aan de Wageningen Universiteit promoveerde op het watergehalte in de bodem. Het klikte tussen deze twee en samen hebben ze nu twee BV’s: ConSensor BV (het betonsensorsysteem) en SensorTagSolutions BV voor sensoren in land- en tuinbouw. Max houdt zich vooral bezig met de technische aspecten en Wim richt zich meer op de bedrijfseconomische kant. De techniek van beide meetsystemen is vergelijkbaar, maar de branches verschillen sterk.
Handmatig
Voor de ontwikkeling van de AquaTag werd samengewerkt met TNO, TU Twente, TU Eindhoven en nog twee adviesbureaus. Deze combinatie kreeg een ‘Valorisation Grant’ toegekend van de Stichting Technische Wetenschap.
De sensoren die uit deze samenwerking ontstonden moesten met een handscanner van dichtbij worden uitgelezen. Samen met de Wageningen Universiteit werden tests gedaan bij boomkwekers in Nederland (Waddinxveen, Boskoop) en Turkije. Daaruit kwam naar voren dat de meetgegevens erg werden gewaardeerd, maar dat het handmatig scannen teveel tijd kostte om het systeem rendabel te krijgen. De huidige versie van de AquaTag is een plug and play-systeem dat automatisch en lees verder Vindingrijk interview Wim Stenfert Kroeze
* artikel geschreven voor Vindingrijk in opdracht van NOVU