Het is Fred van der Weij uit Almere gelukt om met Philips een product op de markt te brengen. Waarmee? Met GEBAKKEN LUCHT!
Fred van der Weij van APDS Development BV (APDS = Applied Product Development Services ) in Almere ziet zichzelf als een geboren productontwikkelaar. Als kind was hij al nieuwsgierig naar hoe dingen werkten en in elkaar zaten. …
WTB
Fred volgde de opleiding Werktuigbouw aan de MTS in Breda en is na zijn diensttijd bij blijven leren door modules van verschillende Hbo-opleidingen te volgen, zoals AMBI, Werktuigbouw en de HEAO Small Business and Retail management. Daarmee heeft hij veel bruikbare inzichten gekregen, onder andere op het gebied van marketing, business management en IT.
Werk
Hij begon met werken in 1985 en kwam via een projectenbureau in tekenkamers bij verschillende soorten bedrijven terecht. In de periode dat de eerste AutoCAD-systemen op de markt kwamen leerde hij naast het gebruik als tekensysteem ook werken met de programmeertaal Autolips en heeft zich daarin gespecialiseerd om gebruikers het uiterste uit de mogelijkheden van CAD de laten halen. Daarvoor heeft hij vanaf 1990 met zijn eigen bedrijf ook een aantal jaren opdrachten uitgevoerd. Het bleek echter lastig om de vergaande mogelijkheden van deze diensten over te brengen. Ondertussen bleef hij ook bezig met productontwikkelingsopdrachten. Zo werkte hij bij NCR mee aan de eerste pinautomaat van de PTT en leerde gaandeweg hoe ontwikkelingsprocessen werden aangepakt. Hij werkte voor grote ontwerpbureaus en groeide steeds meer uit tot een allround productontwikkelaar.
Keuze
Op een gegeven moment maakte Fred definitief de keuze voor productontwikkeling en daar heeft hij geen spijt van. Hij vindt het ontwikkelwerk erg bevredigend. Hij was ook erg enthousiast toen in de jaren ’90 de 3D-printtechniek zijn intrede deed. De machines zelf waren in eerste instantie veel te duur, maar de mogelijkheid dat je je in 3D ontworpen product meteen kon printen bood enorm veel nieuwe kansen. Fred heeft de ontwikkeling van 3D goed gevolgd en heeft zelf inmiddels 3 verschillende 3D-printers, elk met hun eigen specifieke kwaliteiten. In combinatie met zijn CNC-machine kan hij nu in principe alle prototypes zelf maken.
Airfryer
Die mogelijkheden had hij nog niet toen hij zich in 2006 richtte op de ontwikkeling van de Airfryer. Hij had toen alleen nog maar wat gehuurde … lees het hele artikel op NOVU Vindingrijk 01-2018_p10-12