December vleesmaand?
In de Trouw van 10 oktober jl. werd gemeld dat Babette Porcelijn in haar net verschenen boek ‘de verborgen impact’ de mensen vooral bewust wil maken van de verborgen impact van hun gedrag op het milieu. Je hoeft niet per sé koud te douchen om duurzaam te zijn. Het belangrijkste is om minder (overbodige) spullen te kopen, want dat heeft de grootste impact. Daarna volgt minder vlees eten.
Vlees eten is als voedingssysteem erg ineffectief; voor een kilo vlees is een paar tot veel kilo plantaardig voer nodig (voor 1 kilo rundvlees bijv. 25 kilo voer en 15.000 liter water!). Misschien eet u zelf al minder tot geen vlees? Prima! Maar hebt u wel een huisdier dat vlees eet (een kat of een hond, bijv.), dan gaat die milieuwinst weer (gedeeltelijk) verloren. U begrijpt dat een vleesetend huisdier uit duurzaamheidsoverwegingen niet handig is.
Kerst is een periode waar gezellig samen eten een belangrijk onderdeel van is geworden. Luxe vleessoorten lijken er bij te horen en de laatste tijd komt ook het gourmetstel steeds vaker op tafel. Juist bij gourmetten wordt vaak veel vlees gegeten. Leg het accent dit jaar eens op de bijproducten: lekkere salades, stokbrood, sausjes, …. Probeer ook eens vegetarische vleesvervangers en bepaal zelf hoeveel stukjes vlees u per persoon nodig hebt. Dat is vaak minder dan de slager aanbeveelt.